simulare_bacalaureatPe data de 30 ianuarie si 1 februarie au avut loc simularile pentru examenul de bacalaureat la doua dintre materii: limba si literatura romana si matematica si s-au desfasurat conform ordinului privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national din 2013, iar pe data de 22 aprilie va avea loc simularea probei de informatica.

In acest an, 16500 de elevi au sustinut probele scrise si au sperat sa obtina o rata a promovabilitatii mai mare decat cea din anul trecut. Daca la examenul oficial de bacalaureat elevul prins copiind era dat afara din examen si isi pierdea dreptul de a mai sustine si celelalte probe, la simulare apare o diferenta astfel incat elevul care perturba desfasurarea in bune conditii a acestor simulari va avea nota scazuta la purtare. O alta diferenta este aceea ca subiectele pentru simularea examenului de bacalaureat sunt elaborate la nivel judetean spre deosebire de examenul propriu zis care are subiecte unice la nivel national.

Prezenta elevilor la aceste simulari va reprezenta un criteriu de evaluare a activitatii directorilor pe anul scolar 2012-2013. Simularile se vor desfasura sub supravegherea camerelor video, iar prin acestea se incearca sa se obtina o diagnoza pe care sa se bazeze organizarea si desfasurarea adavaratului examen de bacalaureat.

Pentru prima sesiune a simularilor pentru bacalaureat, rata promovabilitatii a fost scazuta in majoritatea judetelor: in Cluj doar 43% dintre elevi au obtinut note de trecere, in Olt 30,25%, in Dambovita 41%, in Buzau 61%, au promovat la limba si literature romana. Situatia elevilor din Bucuresti este asemanatoare celor din tara si evidentiaza dificultatile cu care se confrunta elevii la matematica, deoarece doar 24 % au reusit sa ia note peste 5 in timp ce la limba si literatura romana procentul a fost de 59,09%. Aceste rezultate reprezinta un semnal de alarma si demonstreaza ca situatia din 2012 se poate repeta sau exista posibilitatea ca un numar si mai mic de elevi sa poata promova examenul maturitatii. Examenul de bacalaureat din acest an se va desfasura conform ordinului MEN nr. 5610/31.08.2012, privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national 2013.

Vor avea loc doua sesiuni, prima in iunie-iulie, iar cea de-a doua in august-septembrie. In perioada 10-28 iunie elevii vor sustine probele orale, iar din 1 pana in 5 iulie vor da probele scrise, rezultatele finale urmand sa fie afisate in 12 iulie. Ca si anul trecut, elevii clasei a XII-a se vor putea inscrie in perioada 27 – 31 mai 2013, iar cursurile pentru clasa a XII-a sau a XIII-a se vor incheia pe data de 31 mai 2013. Inscrierile pentru cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului vor avea loc in perioada 15 – 19 iulie 2013. A doua sesiune a examenului se va desfasura intre 19 august si 5 septembrie 2013.

Sursa foto